Este foarte important să ții o evidență a valorilor colesterolului, însă aceeași regulă este valabilă și pentru trigliceride, tensiunea arterială, glicemie și circumferința taliei, dacă vrei să fii ferit de anumite afecțiuni.
Poate că te-ai obișnuit deja să tot auzi vorbindu-se despre colesterolul bun (HDL) și colesterolul rău (LDL), însă și trigliceridele sunt o parte importantă pentru a înțelege imaginea de ansamblu cunoscută sub numele de profil lipidic. Trigliceridele reprezintă una dintre cele patru valori pe care le vei vedea pe un test standard pentru colesterol. Atunci când trigliceridele au valori foarte mari, asta înseamnă că pot apărea probleme de sănătate, inclusiv la nivelul funcționării inimii.
Trigliceridele reprezintă un tip de grăsimi (lipide) care se găsesc în sânge. Ficatul nostru este cel care produce trigliceridele. De asemenea, o persoană le poate lua dintr-o mulțime de alimente pe care le mănâncă în mod normal. De fapt, după ce mâncăm, orice calorii în plus de care organismul nostru nu are nevoie imediat sunt transformate în trigliceride, potrivit doc.ro.
Aceste substanțe sunt depozitate în celulele grase. Ele sunt mai apoi eliberate și încep să circule prin fluxul sangvin, pentru a fi folosite ca energie de către celulele noastre. Dar, la fel că în cazul colesterolului rău, prea multe triglideride pot fi dăunătoare. Atunci când testele de sânge arată că ai trigliceridele crescute, acest lucru înseamnă, de fapt, că ai o cantitate prea mare din acest tip de grăsime în sânge. În termeni medicali, se numește hipertrigliceridemie.
Cele mai comune cauze ale creșterii trigliceridelor sunt kilogramele în plus, obezitatea și diabetul care nu a fost ținut sub control. Dacă pacientul este supraponderal și nu este activ din punct de vedere fizic, ar putea avea trigliceridele mărite, în special dacă persoana mănâncă multe alimente bogate în carbohidrați rafinați și zahăr sau dacă bea mult alcool. Consumul excesiv de alcool poate cauza creșteri bruște în ceea ce privește nivelul trigliceridelor, iar aceste „vârfuri” pot declanșa inflamația în interiorul pancreasului.
Alte cauze ale creșterii trigliceridelor sunt hipotiroidismul, afecțiunile renale și anumite boli de stocare a lipidelor moștenite genetic.
CITEȘTE ȘI: Ce înseamnă valori mari ale leucocitelor la analize: Când să te îngrijorezi
Terapia cu estrogen, care poate fi recomandată pentru a trata simptomele menopauzei la anumite paciente, poate, de asemenea, să crească foarte mult nivelul trigliceridelor. În plus, e bine de știut că anumite medicamente pot cauza creșterea trigliceridelor, cum ar fi:
De reținut este că valorile mari ale trigliceridelor pot fi, de asemenea, un simptom al unei boli metabolice, care crește riscul de boli cardiovasculare, diabet și accident vascular cerebral.
Experții spun că hipertrigliceridemia poate fi un semn al:
Trigliceridele mărite pot fi un efect advers al tratamentului cu anumite medicamente: diuretice, estrogen și progesteron, retinoizi, steroizi, betablocante, unele medicamente imunosupresoare, unele medicamente folosite pentru HIV.
În general, creșterea trigliceridelor nu are niciun fel de simptom, dar dacă aceasta este cauzată de o boală genetică, pacientul poate dezvolta depozite de grăsime sub piele. Nivelul trigliceridelor poate crește în cazul femeilor însărcinate și tinde să atingă un vârf, o valoare maximă, în al treilea trimestru de sarcină. Cu toate acestea, după naștere, cele mai multe femei revin la un nivel normal al trigliceridelor.
Indiferent de cauză, o valoare foarte mare a trigliceridelor este legată de un risc mai mare de a dezvolta boli de inimă, atac de cord sau accident vascular cerebral. Încă se fac cercetări pentru a descoperi relația exactă dintre trigliceride și bolile cardiovasculare, însă este important de reținut că o valoare extrem de ridicată a trigliceridelor tinde să se asocieze cu alți factor de risc, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea arterială și colesterolul mărit.
CITEȘTE ȘI: Analizele esențiale pentru o sănătate de fier: Când trebuie făcute şi ce indicii oferă
În primul rând, este importantă grija pentru alimentație, care trebuie să pună accentul pe legume, leguminoase, fructe, proteine slabe și cereale integrale. Se vor evita pe cât posibil zahărul, grăsimile nesănătoase și preparatele din făină albă.
Pentru pacienții cu forme mai ușoare de hipercolesterolemie ori hipertrigliceridemie, suplimentele alimentare ar putea fi o alternativă, mai ales dacă medicul specialist le recomandă sau își dă acordul pentru administrarea lor.
Cercetătorii au adus în prim-plan în ultimii ani noi suplimente nutritive, care conțin monacolină K, o substanță obținută în timpul procesului de fermentare a drojdiei de orez roșu japonez. Cercetările arată că drojdia de orez roșu japonez conține cantități considerabile de monacolină K, iar aceasta poate să reducă nu doar nivelul colesterolului rău, ci și valorile trigliceridelor.
Dacă trigliceridele nu pot fi controlate cu aceste metode, medicul poate recomanda statine sau fibrați.